ERP: Karmaşayı Düzen ve Başarıya Çevirin

İşletmenizde farklı departmanlardan gelen bilgiler kafanızı karıştırıyor olabilir.

Birçok departmanın bir arada ortak bir hedef doğrultusunda çalışmasının temel gereksinimlerinden birisi de kurumsal kaynak planlamasıdır.  

Birimlerin stok takibi, üretim planlaması veya finansal analiz gibi iş süreçlerini yönetmesi, takip etmesi ve bir düzen içerisinde senkronize çalışabilmesi için elzemdir. 

Bu noktada probleminiz ne olursa olsun, ERP imdadınıza yetişiyor! 

 

ERP Nedir?

Karmaşık tanımları bir kenara bırakalım.  

ERP’yi işletmenizin beyni olarak düşünün. Muhasebe, üretim, satış, insan kaynakları gibi tüm departmanları tek bir platformda birleştirir ve adeta bir orkestrayı yönetir gibi her birini uyumlu bir şekilde yönetmenizi sağlar. 

ERP İşletmelere Nasıl Fayda Sağlar?

  • 🔐 Karmaşıklığı Çözer: Farklı departmanlardan gelen bilgiler tek bir havuzda toplanır ve her şey anlaşılır ve şeffaf hale gelir.  

Farklı birimlerin süreçteki aşamalarını, stok durumunu ve hangi siparişlerin ne zaman yetiştirileceğini anında görebilirsiniz.  

  • 🍀 Verimliliği Artırır: Manuel iş süreçleri otomatikleşir, hatalar azalır ve zaman tasarrufu sağlanır. Böylece her departman kendi işine odaklanabilir ve departmanlar arası iletişimi optimize edilerek işletmenin genel verimliliği artar. 
  • 📈 Kârlılığı Artırır: Maliyetler düşer, stok optimizasyonu sağlanır ve satışlar artar. Sonuç mu? Daha fazla kâr! 
  • Müşteri Memnuniyetini Artırır: Doğru sipariş süreci takibi sayesinde teslimatlar izlenebilir ve böylece iyileştirmeler yapılır. Daha efektif üretim, teslimat ve müşteri hizmetleri ile daha iyi hizmet verilir. Bu da müşteri memnuniyetini zirveye çıkarır.  
  • 🚀 Rekabet Gücünüzü Artırır: Daha hızlı karar verebilir, daha çevik olabilir ve değişen piyasa koşullarına uyum sağlamak için stratejinizi değiştirebilirsiniz. Bu da size inovatif olma imkânı ve rekabet avantajı sağlar.  

ERP Seçimi Nasıl Yapılır?

ERP, işletmenizin karmaşıklığına ve büyüklüğüne göre birçok farklı ölçekte faydalar sağlayabilir.  

İşletmenizin sektörüne, büyüklüğüne ve iş yapış şekline göre doğru ERP sistemini seçmek, ERP’ye geçiş başarınız ve verimlilik elde etmeniz için önemlidir.  

Bunun için zaman ayırıp araştırmanızı yaparak ihtiyaçlarınızı karşılayan ve işletmenizi yeni zirvelere taşıyacak bir ERP çözümü bulabilirsiniz. 

Lupe’nin uzman danışman ekibi, işletmenizin ihtiyacına en uygun ERP sistemini seçmeniz için size rehberlik eder, bu arayışınızda size destek verir. 

Peki ERP Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

İşletmenize en uygun sistemi seçebilmek için öncelikle işletmenizin ihtiyaçlarını doğru tanımlamalısınız.  

Bir iş akış haritasıyla hem departman bazında hem de genel olarak önceliklerinize karar verip sisteme ayıracağınız bütçeyi ve diğer gerekli kaynakları belirlemelisiniz.   

Bir liste yapacak olursak:  

  • Modüller: Hangi departmanların entegre edilmesi gerektiğine karar verin ve buna uygun modülleri projenize dahil edin. 
  • Kullanıcı Dostu: Sistemin kullanımı kolay olmasına ve tüm çalışanlar tarafından bilinen ve rahatça kullanılan bir ERP olmasına özen gösterin. 
  • Ölçeklenebilir: İşletmenizin büyümesine ayak uyduracak bir sistem seçin. 
  • Güvenlik: Verilerinizin ve iş akış süreçlerinizin güvenliğini koruyacak ve veri tutma/işleme yönetmeliklerine uygun bir sistem seçmelisiniz. 
  • Destek: Sistem sağlayıcısının size kurulum, eğitim ve teknik destek sunması önemlidir. 

ERP Modülleri Nelerdir?

Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri, farklı modüllerden oluşur ve her modül işletmenin belirli bir işlevini / departmanın işleyişini otomatikleştirmeye ve yönetmeye odaklanır.   

En yaygın ERP modülleri şunlardır: 

  • Finans: Muhasebe, nakit yönetimi, sabit kıymet yönetimi, bütçeleme ve tahminleme  
  • Satış ve Pazarlama: CRM, sipariş yönetimi, analitik, otomasyon  
  • Üretim: Planlama ve kontrol, stok yönetimi, kalite kontrol, tedarik zinciri yönetimi  
  • Diğer Modüller: Proje yönetimi, varlık yönetimi, müşteri hizmetleri, kalite yönetimi 

Günümüzde ERP birçok kurumsal ve şirketini ölçeklendirmeyi düşünen firmanın daha etkili işleyişi ve süreç yönetimi için elzemdir.

Peki ERP’nin olmadığı bir senaryoda işler nasıl işliyordu?

ERP'nin Kısa Tarihi ve İlerleyişi

ERP sisteminin ilk ortaya çıkışı 1913 yılına kadar uzanır. 1913 yılında Amerikalı Mühendis Whitman Harris “Ekonomik Sipariş Miktarı (WOQ)” adını verdiği üretim planlaması sistemiyle ERP’nin temellerini atmıştır.  

Harris’in kurguladığı bu sistem, dönemin şartlarına uygun olarak geleneksel dosyalama yöntemiyle kullanılmaya başlanmıştır ve 1964 yılına kadar EOQ üretimde standartlaşmış bir sistem haline gelmiştir. 

1964 yılında geleneksel sistemden dijital sisteme geçişin ilk adımları atılır. Dönemin önemli markalarından biri olan alet üreticisi Black and Decker, EOQ sistemini ve bilgisayar sistemiyle birleştirir ve “Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP)” çözümünü geliştirir. MRP resmi olarak ERP’nin ilk versiyonu olarak tanımlanabilir.  
MRP ile geleneksel dosyalama sisteminin ağır ve yavaş süreçleri hızlanır.

İlk ERP Modüllerinin Ortaya Çıkışı

İlk MRP’nin ortaya çıkmasıyla ve endüstri 3.0 dönemine girilmesiyle teknolojik ve yazılımsal gelişmeler hızlanır. 1983’te “Üretim Kaynak Planlaması (MRP II)” ismiyle piyasaya sürülen yeni sistem artık modüler bir yapıya sahiptir.  

MRP II’nin modüler yapısı satın alma, ürün haritaları, programlama ve sözleşme yönetimi gibi farklı modülleri bir arada sunar.  

Üretim sürecinin farklı adımlarını ilk kez bir araya getiren MRP II üreticiler için yeni bir devrin başlangıcı olur. 

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) Teriminin İlk Ortaya Çıkışı

90’lı yıllara gelindiğinde endüstri 4.0’ın temelleri atılırken MRP II sisteminin de üretim sürecinde kalıcı bir çözüm olduğu anlaşılır ve bu sisteme Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning – ERP) adı verilir. 

Günümüzde ERP, karmaşık iş süreçlerini optimize ederek ve tüm departmanları tek bir platformda birleştirerek işletmelere önemli faydalar sağlar. Yapay zekâ ve robotik gibi yeni teknolojilerle entegrasyon yoluyla gelişmeye devam etmektedir. 

ERP Hakkında Merak Edilenler

Kurulum süresi işletmenin büyüklüğüne ve sistemin karmaşıklığına göre değişir. Küçük bir işletmenin ERP sistemini kurması birkaç ay sürebilirken, büyük bir işletmenin ERP sistemini kurması bir yıl veya daha fazla sürebilir. 

Sistemin tüm çalışanlar tarafından kullanılabilmesi için eğitim verilmesi ve sistemin sürekli güncellenmesi önemlidir. 

Güncel SAP ve İşinizi Geliştirecek Haberler için Bültenimize Kaydolun

SAP SuccessFactors Succession & Development, şirketinizin gelecekte ihtiyaç duyabileceği işgücünün planlanmasını ve çalışmaların bugünden başlanmasını