Rise with SAP S/4HANA Private Cloud’a Geçiş

Günümüzde kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri her ölçekteki şirketler için son derece gereklidir. Proje yönetimi, risk yönetimi, finans, Ar-Ge, tedarikçi ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, Satış, Ar-Ge satın alma gibi işletmelerin operasyonel süreçlerinin yönetilmesinde ERP yazılımlarından destek alınır. Şirketler geçmiş ERP ve çeşitli yazılım ihtiyaçlarını kendi bünyelerinde yer alan sunucularda barındırırken bulut teknolojisinin sağladığı avantajlar ve yaygın olarak kullanılmaya başlaması şirketlerde bulut çözümlere geçişi hızlandırmıştır.

SAP ERP çözümleri veya farklı bir ERP sistemi kullanıyorsanız, Rise with SAP paketi ile ERP sisteminizi SAP S/4HANA Private Cloud çözümüne taşıyarak şirketinizin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz öncelikle Rise with SAP’nin neler sunduğuna göz atalım.

Rise with SAP

Rise with SAP, şirketlerin dijitalleşme maceralarının bir parçası olarak ERP yazılımlarını buluta taşıma süreçlerini kapsayan hizmet olarak iş dönüşümü teklifidir. Dijitalleşme süreçleri şirketler için sancılı şekilde gerçekleşebilir. Böyle bir durum yaşanmaması için SAP, Rise with SAP paketi ile akıllı işletme olma yolculuklarında şirketlere kapsamlı bir çözüm sunar.

Rise with SAP, işletmenizi geleceğe taşımak için gerçekleştirilmesi gereken dijital dönüşüm sürecinde uçtan uca çözüm sunar. Rise with SAP paketi kapsamında bulut sunucu altyapısı, S/4HANA lisansları ve SAP Basis Bakımı tek bir sözleşme altında sunulur.

Sunulan bu dijital dönüşüm paketi kapsamında, SAP S/4HANA Cloud Private Edition, bulut barındırma hizmeti, SAP Business Network, SAP BTP, iş süreci otomasyonu, gömülü araçlar ve hizmetler, SAP Sustainability Footprint Management ve SAP Sustainability Control Tower gibi sürdürülebilirlik çözümleri sunulur.

S/4HANA Cloud Nedir?

S/4HANA, SAP’nin en güncel kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımıdır. Bu yazılım şirket bünyesinde barındırılarak on-premise olarak çalıştırılıp kullanılabileceği gibi S/4HANA Cloud Private Edition ile tamamen SAP tarafından barındırılan sunucularda da bulut servisi olarak kullanılabilir.

S/4HANA Cloud’un nerede çalışacağı konusunda şirketlere iki seçenek sunulur. İlk seçenek S/4HANA’nın doğrudan SAP sunucularında çalışmasıdır. Bu seçenek şirketler tarafından sıklıkla tercih edilse de bazı büyük ölçekli şirketler başka bir barındırıcıyı tercih etmek isteyebilir. Bu noktada S/4HANA’nın Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud ve Alibaba Cloud gibi sektör devlerinin hizmetlerinde de barındırılması mümkündür. Verilerini yurt içinde tutmak isteyen müşteriler için ise SAP’nin yurt içindeki servis sağlayıcılar ile yapmış olduğu anlaşmalar kapsamında SAP’nin cloud hizmeti Türkiye’deki veri merkezleri üzerinden de sağlanabilmekte.

Rise with SAP ile S/4HANA Cloud Hangi Firmalar için Uygundur?

Rise with SAP paketi, sunduğu özelliklerle büyük ölçekli şirketlerin sorunsuz bir şekilde dijital dönüşümlerini gerçekleştirmeleri için hazırlanmıştır. SAP ECC ve SAP S/4HANA On-Premis veya non-sap erp sistemleri dahil olmak üzere şirket içi ERP çözümlerinin en kolay şekilde yönetilen bulut hizmetlerine dönüşümünü sağlar ve S/4HANA Private Cloud geçiş sürecinin en doğru şekilde yürütülmesine yardımcı olur.

S/4HANA ise esnek yapısı ile her şirketin kendine özgü geliştirmeleri yapmasına imkân sağlar. Esnek ve özelleştirilebilir yapısı üretim tarafında yoğun faaliyetler yürüten, dış sistemler ile entegrasyonlara ihtiyaç duyan şirketler için en uygun çözümdür.

Rise with SAP Programının Avantajları Nelerdir?

Dijitalleşme sürecini tek bir sözleşme ile başlatmanıza olanak sağlayan Rise with SAP paketinin ve SAP S/4HANA kullanımının kuruluşlar için sağladığı pek çok avantaj bulunur. Bu avantajlar şu şekildedir:

  • SAP tek bir sözleşme ile ürün lisansı, sunucu barındırma hizmeti, sunucu basis bakımları ve dijital dönüşüme yardımcı olacak araçları tek bir paket içerisinde sunar. 
  • Yapay zekâ teknolojisinden gücünü alır, gelişmiş gerçek zamanlı analizler sunar. 
  • Süreçlerin otomatikleştirilmesine yardımcı yapay zekâ destekli dijital asistan ile üretkenliğin artırılmasını sağlar. 
  • En güncel standartlara sahip siber güvenlik sunar.

  • Şirketlerde dijital dönüşümün bir parçası olarak ERP sisteminin sorunsuz bir şekilde bulut teknolojisine geçişini kolaylaştırır.

  • SAP S/4HANA’nın farklı sektörlere özel olarak geliştirilmiş süreçleri de dahil tam kapsamlı olarak kullanma imkânı sunar.

  • Buluta geçiş sürecinde SAP destek hizmeti sağlar.

  • Farklı dillere ve ülkelere özel hazırlanmış sürümleri bulunur.

  • SAP Cloud geçiş sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

  • Süreç otomasyonunu kolaylaştırarak verimliliğin arttırılmasını sağlar.

S/4HANA Cloud’a Geçişte İzlenebilecek Yöntemler

SAP ERP’nin eski versiyonlarından veya farklı ERP çözümlerinden S/4HANA Cloud çözümüne geçiş yaparken izlenebilecek çeşitli yollar bulunur. Kullanılan ERP sisteminin yeniden tasarlanması veya mevcut sistemin yükseltilmesi gibi SAP Cloud’a geçiş yöntemleri neler, gelin yakından bakalım.

Brownfield Yöntemi

Brownfield geçiş yöntemi, mevcut SAP ECC ERP sisteminin mümkün olan en iyi şekilde korunarak S/4HANA’ya adapte edilmesidir. Bu dönüşüm yönteminde tüm SAP sistemi ve veriler korunarak S/4HANA’ya yükseltme işlemi gerçekleştirilir. Üstelik operasyonel süreçlerde minimum kesinti ile gerçekleşen çalışma sonucunda S/4HANA Cloud tarafından sunulan yeni özelliklerde kullanılabilir hale gelir. Maliyet açısından da daha avantaj sağlayan bu yöntem özellikle iş modelleri olabilecek en verimli şekilde planlanmış ve uygulanmakta olan kuruluşlar için önerilir.

Greenfield Yöntemi

Greenfield geçiş yöntemi için temiz kurulum benzetmesi yapılabilir. Daha öncesinde SAP veya Non-SAP herhangi bir ERP çözümü kullanmamış veya mevcut ERP çözümünü bir kenara bırakarak tüm iş süreçlerinin yeniden tasarlanmasıdır. Bu yöntem takip edildiğinde tahmin edilebileceği gibi gerçekleştirilen süreç çok daha zahmetli ve maliyetli olur. Ancak mevcut olarak uzun yıllardır kullanılan ERP çözümünün zaman içerisinde yeni ihtiyaçlar doğrultusunda karmaşık hale geldiği düşünüldüğünde yeniden tasarım aşaması bu karmaşıklığın yerine basit ve verimliliği yüksek yalın bir sistemin tasarlanması mümkündür. Aynı zamanda yeniden tasarım sürecinde S/4HANA’nın sunduğu en yeni teknoloji ve özelliklerden tam anlamıyla yararlanılabilen sistemler hayata geçirilebilir.

Hibrit Yöntem

Hibrit yöntem veya hybrid geçiş yöntemi, zaman zaman Bluefield yöntemi olarak da adlandırılır. Yine adında anlaşılabileceği gibi hibriti yöntem, Brownfield ve Greenfield yöntemlerinin bir karışımıdır. Hibrit yöntemde seçili verilerin korunması mümkündür. Bununla birlikte Greenfield yöntemi gibi yeniden kurulumu içerir. Böylelikle S/4HANA’nın güncel teknolojilerden yararlanarak ERP sisteminin yeniden şekillenmesi mümkündür. Bu yöntem de yine Brownfield’e göre maliyetlidir ve uzun süren bir çalışma gerektirir.

Firmanız için en uygun yöntem Hangisi ?

Farklı bir ERP'den SAP'e Geçecekseniz

Kuruluşunuzda SAP dışında farklı bir ERP çözümü kullanıyor ancak bu çözüm ihtiyacınız için artık yeterli gelmiyorsa, doğrudan SAP’nin en güncel ERP çözümü S/4HANA Cloud kullanmaya başlayabilirsiniz. Greenfield geçiş yöntemini takip ederek farklı ERP sistemlerinden S/4HANA Cloud’a geçiş yapabilirsiniz.

SAP S/4Hana On-Premise'den S/4HANA Private Cloud’a Geçecekseniz

Kuruluşunuzda mevcut olarak On-Premise S/4HANA çözümü kullanıyor olabilirsiniz. Şirketlerin kendi bünyesinde barındırdığı ve bakımını sağladığı sunucularda çalışan On-Premise çözümler günümüzde özellikle yüksek güvenlik ve yasal zorunluluklar olmadığı durumlarda, yerini cloud çözümlere bırakmaktadır. S/4HANA On-Premise’den S/4HANA Cloud’a geçiş son derece kolaydır. Yazılımsal olarak aralarında fark bulunmadığından Cloud’a geçişi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer on-premise tarafta kullanılan SAP yazılımının versiyonu cloud ile tutarlı değilse öncelikle kendi versiyonunuzu güncellemeniz gerekir. Sonrasında cloud’a geçiş işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

SAP ECC sürümünden S/4HANA Private Cloud’a Geçecekseniz

SAP’nin eski sürümü olan SAP ECC kullanan firmalar eğer mevcut süreçlerinden ve sistem kurgusundan genel olarak memnun ise ve aynı kurguyu koruyarak geçiş sağlamak istiyorsa Brownfield veya Hibrit yöntemi tercih ederek S/4HANA Private Cloud’a geçiş sağlayabilirler. Eğer zaman içerisinde süreçleri değişmiş veya mevcut kurgularında sorun olan veya yetersiz kalan müşteriler temiz bir sayfa açarak Greenfield yöntemi ile SAP S/4HANA Private Cloud’a geçiş sağlayabilirler.

Güncel SAP ve İşinizi Geliştirecek Haberler için Bültenimize Kaydolun

İşe alım süreçlerini yönetmeyi kolaylaştıran yapay zeka destekli SAP SuccessFactors Recruiting ile yeni yetenekleri şirket